Ποια σπορ θα μπορούσαν να βοηθήσουν το παιδί σας να γνωρίσει και να αναπτύξει καλύτερα το σώμα του.

(AP Photo/Dan Balilty)

O αθλητισμός όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική αντοχή, ενισχύει το μυϊκό σύστημα των παιδιών προστατεύοντας τα από τραυματισμούς, βελτιώνει την ευλυγισία τους, βοηθά στο να διατηρηθεί ένα ιδανικό βάρος και προωθεί την κοινωνικότητα τους. Γι’ αυτό και τα περισσότερα παιδιά ωθούνται με την προτροπή των γονέων τους από νωρίς, στην ενασχόληση τους με τα σπορ.

Αρκετοί γονείς ωστόσο προβληματίζονται για το ποιο άθλημα πρέπει ν’ ακολουθήσει το παιδί τους. Ομαδικό ή ατομικό; Κι εδώ έρχονται οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι η επιλογή του αθλήματος θα πρέπει να γίνεται όχι μόνο με τις δεξιότητες του παιδιού αλλά κυρίως με την ευχαρίστηση που νιώθει το παιδί από τη συμμετοχή του στο άθλημα.

Ας δούμε καλύτερα ποια σπορ θα μπορούσαν να βοηθήσουν το παιδί σας να γνωρίσει και να αναπτύξει καλύτερα το σώμα του…

Ποδόσφαιρο

Δημοφιλέστατο σπορ που ενδείκνυται για παιδιά ηλικίας από 6 ετών και άνω ώστε να μπορούν να καταλάβουν τους κανόνες του παιχνιδιού.
Το ποδόσφαιρο δυναμώνει τους μυς των ποδιών ενώ παράλληλα βελτιώνει τις αναπνευστικές λειτουργίες, τα αντανακλαστικά και την ταχύτητα. Ενισχύει το ομαδικό πνεύμα και μαθαίνει στο παιδί να σέβεται συγκεκριμένους κανόνες.

Κολύμβηση

Ένα από τα αθλήματα χωρίς ηλικιακό περιορισμό μιας και συστήνεται ακόμα και για τα βρέφη. Συμβάλλει στην αρμονική ανάπτυξη του μυϊκού και σκελετικού συστήματος, βελτιώνει το συντονισμό των κινήσεων και την ευλυγισία, και επιπλέον τονώνει τη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων και του κυκλοφορικού συστήματος. Στα συν της κολύμβησης είναι ότι ευνοεί την εξοικείωση με το υγρό στοιχείο.

Ρυθμική γυμναστική

Ενδείκνυται για παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω. Το συγκεκριμένο άθλημα προτείνεται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου αντιμετωπίζονται προβλήματα με τη σπονδυλική στήλη (ασυμμετρία ή σκολίωση), μιας και γυμνάζει με αρμονικό τρόπο όλες τις περιοχές του σώματος. Επιπλέον, ενισχύει την αντοχή στην έντονη και επαναλαμβανόμενη προσπάθεια. Στα συν από τη δραστηριότητα αυτή για ένα παιδί είναι ότι με τον καιρό αποκτά μεγάλη συναισθηματική υπεροχή και αυξάνει σημαντικά την αυτοπεποίθησή του.

Πολεμικές τέχνες

Από τις πιο ωφέλιμες αθλητικές δραστηριότητες για το παιδί μιας και συμβάλλουν στην αρμονική ανάπτυξη όλου του σώματος του, διεγείροντας την ευκινησία και την ευλυγισία του. Παράλληλα ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας στα μικρότερα παιδιά ενώ επίσης βοηθούν και στη διαχείριση διαφόρων συναισθημάτων, όπως του θυμού και της απογοήτευσης.

Μπάσκετ

Είναι ένα άθλημα μέσα από το οποίο γυμνάζεται όλο το μυϊκό σύστημα και βελτιώνονται τα αντανακλαστικά. Καλό είναι τα παιδιά που πρόκειται ν’ ασχοληθούν με το μπάσκετ να είναι ηλικίας 6 χρονών και άνω.
Στα συν που προσφέρει είναι ότι το παιδί, προσπαθώντας να κοντρολάρει και να παραμένει κάτοχος της μπάλας, εξασκεί τη συγκέντρωσή του, ενώ παράλληλα μαθαίνει να παίρνει και πρωτοβουλίες.

Τένις

Από τα ατομικά αθλήματα εκείνα που βοηθούν στην ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος αυτής της πλευράς του σώματος, από την οποία χρησιμοποιείται η ρακέτα. Ενδείκνυται για παιδιά ηλικίας 7 χρονών και άνω.
Στα θετικά του τένις είναι το γεγονός ότι βελτιώνει τον έλεγχο, το συντονισμό και την ακρίβεια των κινήσεων, καθώς επίσης την αντοχή και τη συγκέντρωση.

Βόλεϊ

Από τα αγαπημένα ομαδικά αθλήματα. Για παιδιά ηλικίας από 7 ετών. Συμβάλλει στην ευκινησία του σώματος. Επιπλέον, το επαναλαμβανόμενο τέντωμα του κορμού προς τα πάνω ενδυναμώνει όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες των ποδιών, των χεριών και του κορμού. Όπως όλα τα ομαδικά παιχνίδια, προάγει την κοινωνικοποίηση.

Ξιφασκία

‘Ένα διαφορετικό αλλά πολύ όμορφο άθλημα για παιδιά. Ενδείκνυται από την ηλικία των 5 ετών, χρησιμοποιώντας ωστόσο ένα πλαστικό ξίφος. Η ξιφασκία βοηθά στη βελτίωση των αντανακλαστικών.

Ιππασία

Δημοφιλέστατο σπορ που ενδείκνυται για παιδιά ηλικίας από 6 ετών και άνω ώστε να μπορούν να καταλάβουν τους κανόνες του παιχνιδιού.
Το ποδόσφαιρο δυναμώνει τους μυς των ποδιών ενώ παράλληλα βελτιώνει τις αναπνευστικές λειτουργίες, τα αντανακλαστικά και την ταχύτητα. Ενισχύει το ομαδικό πνεύμα και μαθαίνει στο παιδί να σέβεται συγκεκριμένους κανόνες.

Χορός

Με το χορό μπορούν ν’ ασχοληθούν τα παιδιά ηλικίας από 6 ετών και άνω. Με το χορό επιτυγχάνεται η σωστή στάση του σώματος. Ακόμη ο χορός διδάσκει την υπομονή και τη συνέπεια, δύο απαραίτητα στοιχεία για την ίδια μας τη ζωή.